Skip to content Skip to navigation

Zelf een stempelmapje maken

Clear stamps blijven hangen op vrijwel elk glad oppervlak. Dat maakt ze handig om te gebruiken met een stempelmapje: een mapje dat je kan open- en toeklappen terwijl je stempel op dezelfde plaats blijft hangen. Zo'n stempelmapje maken doe je redelijk eenvoudig zelf.

Hoe werkt het?

Je mapje heeft een linker- en een rechterzijde. Op de linkerzijde leg je wat je wil bestempelen: een wenskaart, een stukje papier ... Op de rechterzijde zullen je stempels komen te hangen.

stempelmapje

Doordat je het mapje open en toe kan doen terwijl je stempel op dezelfde plaats blijft hangen, zal je afdruk altijd op exàct dezelfde plaats terechtkomen. Hierdoor kan je je stempelafdruk verbeteren of herhalen. Je kan er ook andere leuke dingen mee doen.

Wat heb je nodig?

materiaal voor stempelmapje

 • Twee stevige stukken karton die groter zijn dan een liggende kaart. Ik heb hiervoor twee stukken van 27 op 19 cm gebruikt.
  Je kan je mapje zo groot of zo klein maken als je zelf wil, maar voor bepaalde technieken wil je je wenskaart liggend kunnen gebruiken. Je kan uiteraard ook één groot stuk karton nemen en dat in twee snijden.
  Je mapje zal beter werken als je karton een lederen of stoffen omslag heeft. In dit geval heb ik de achterkant van een atlas met lederen omslag gebruikt.
 • Een mes en metalen lat
 • Zelfklevende folie (dat hoeft niet transparant te zijn)
 • Latjes of blokjes van iets minder dan 3 mm dik. Ik heb hiervoor oude visitekaartjes gebruikt die ik op elkaar heb gekleefd.
  latjes voor in het stempelmapje
 • Een sterke lijm

Hoe je mapje maken

 1. Snij indien nodig je beide stukken karton op maat. Ik heb 27 op 19 cm gebruikt, maar dat kan je zelf kleiner of groter maken.
  De binnenkant wordt aangeduid met een groen vlak. De buitenkant met paars.
 2. Maak in één van de kartonnen een snede op ongeveer 3 cm van de kant die net niet helemaal door je karton snijdt, maar stopt vlak voor je kaft. Dit is de reden dat een stuk karton met leder of stof gemakkelijker gaat werken. Als je dat niet hebt, kan je best de snede aan de buitenkant verstevigen met een sterke (duct)tape of iets gelijkaardigs.
   
 3. Plak aan beide zijden zelfklevende folie aan de binnenkant van je karton. Het rechtergedeelte, waar je stempel komt te hangen, heeft de folie nodig om je stempel vast te houden en je karton te beschermen tegen inkt. Het linkse gedeelte bescherm je ook best tegen inkt of het scheuren door te sterke tape.
   stempelmapje - karton met folie
 4. Kleef je latjes vast volgens onderstaand schema. De bovenkant laat je best open zodat je je papier kan opschuiven tot verder dan je mapje hoog is.
 5. Doe wat sterke lijm op de drie latjes die in het schema rood gekleurd zijn en kleef het andere stuk karton erop, met de strook die je in stap nummer 2 gemaakt hebt op de latjes.
   
 6. Je mapje is (nadat alle lijm goed droog is) klaar. Je kan nu je mapje openen en sluiten om zo je afdruk te maken.
     stempelmapje af
 7. Test je mapje uit. Als je geen goede afdruk krijgt, of je ziet door de spleten dat je stempel de linkerkant niet raakt, dan kan je nog een extra hulpstukje maken: kleef een aantal stukken dik papier aan elkaar (of gebruik een stuk karton). Voorzie ook dit met de zelfklevende folie. Je kan het best dit stukje vastplakken in je mapje om te vermijden dat het gaat schuiven. Normaal gezien hoef je dit niet meer weg te nemen.
  Omdat ik toch zo'n extra kartonnetje moest maken, heb ik besloten het nog wat efficiënter te maken door er ruitjespapier aan toe te voegen (onder de folie). Zo kan je gemakkelijker inschatten waar je stempels gaan komen of kan je gemakkelijk je kaart bij elke afdruk even ver opschuiven voor een leuk effect.
  stempelmapje met ruitjespapier

Een kleine test uitvoeren

 1. Leg een papiertje in de linkeronderhoek van de linkerzijde van je stempelmapje. Kleef het indien gewenst vast met een stukje papiertape, washitape, post-it ...
 2. Leg hierop je stempel waar je hem precies wil hebben.
  stempelmapje test
 3. Sluit je mapje en open het weer. Je stempel hangt nu op de rechterzijde.
  stempelmapje test
 4. Voorzie je stempel van inkt, sluit het mapje en druk eventjes aan.
 5. Bekijk het resultaat.
  stempelmapje test
 6. Als je een stukje bent vergeten aan te duwen (of het heeft net dat ietsje extra power nodig), sluit dan het mapje opnieuw en druk opnieuw even aan.
  Het mapje zal altijd op dezelfde manier sluiten en dus ook je stempel altijd op exact dezelfde plaats weer laten neerkomen.
  stempelmapje test
 7. Als je je afdruk donkerder wil, kan je je stempel opnieuw van inkt voorzien.

Ontdek nog veel meer dingen die je met je stempelmapje kan doen.

Zelf een stempelmapje maken