Skip to content Skip to navigation

Waarvoor kan je een stempelhulpje gebruiken

Wie zelf een stempelmapje heeft gemaakt (of een stempelhulpje heeft gekocht), heeft meteen een pàk meer mogelijkheden om te stempelen. Ik zet de voornaamste hieronder even op een rijtje.

Het concept

Het concept van een stempelhulp of stamping tool is dat je je clear stamps in een soort mapje hangt. Door het mapje telkens opnieuw te openen en te sluiten, komt je stempel elke keer op exàct dezelfde plaats terecht.

  1. Leg je stempel op je papier waar je hem graag wilt hebben.
  2. Sluit het mapje zodat de stempel aan de rechterzijde blijft plakken. Open daarna het mapje weer.
  3. Voorzie nu je stempel van inkt, sluit het mapje, druk aan en open het mapje weer. Je hebt nu een stempelafdruk op je papier.

Je stempelafdruk corrigeren

Omdat je stempel altijd op exact dezelfde plaats terechtkomt, is het geen probleem dat je afdruk misschien niet goed gelukt is. Sluit gewoon je mapje opnieuw en druk opnieuw aan. Let er op dat je eventueel wat extra druk zet op de plaatsen waar de inkt de eerste keer niet op je papier terechtgekomen is.

 

Een stempelafdruk donkerder maken

Ik werk graag met de VersaMagic inkt. Dit is een goed dekkende, sneldrogende pigmentinkt met een matte finish. Doordat deze dekkend is, kan je hem in laagjes aanbrengen om je afdruk donkerder te maken. Hieronder heb ik dezelfde stempel 1, 2 en 4 keer op elkaar afgedrukt. Je ziet hoe de kleur versterkt en hoe de afdruk egaler wordt.

Verschillende kaarten op dezelfde plaats bestempelen

Als je werkt met een ruitjespatroon, hoef je niet per se je kaart in de hoek te leggen. Je kan ook een hulpstukje kleven dat aanduidt op welke lijnen je elke kaart moet leggen. Door elk nieuw papier op dezelfde plaats te leggen, zullen ze allemaal op dezelfde plaats bestempeld worden.

Dit is handig wanneer je een kaart in veelvoud wil maken.

 

Een stempel op gelijke afstand herhalen

Als je een stempelhulpje hebt dat bovenaan open is, kan je volgende techniek gebruiken voor een leuk effect op je kaart. Door je kaart bij elke afdruk een zelfde afstand naar boven te schuiven, kan je je stempels op gelijke afstand van elkaar stempelen. Hier kan je heel wat leuke effecten mee bekomen.

  

Begin met de hoogste afdruk eerst en schuif dan je kaart naar boven. Als je niet wil tellen of kijken, kan je ook hulpstukken gebruiken: stukjes karton van bepaalde diktes die je tussen je kaart en de rand van je stempelhulpje kan legen.

 

Met weinig moeite een stempel met meerdere onderdelen herhalen

Een aantal stempels bestaan uit meerdere onderdelen om je meer mogelijkheden te geven. Zo ook deze stempels om een leuke cupcake met sprinkles te maken. 

Door deze techniek toe te passen, hoef je niet bij elke afdruk te gaan kijken of alles op de juiste plaats zit. Eens de stempel op zijn juiste plaats hangt, hoef je enkel nog maar afdrukken te maken.

  1. Leg de eerste stempel in de linkeronderhoek van je stempelmapje. Als je stempel klein is en nogal hard aan je handen kleeft (de Amerikaanse stempels zijn meestal nogal plakkerig), kan je een stukje transparant of hard plastiek (zoals het materiaal waarop je stempels kleven wanneer je ze koopt) tussen je papier en je stempel leggen. De stempel zal gemakkelijker aan het plastiek kleven, maar zal toch aan je mapje blijven hangen wanneer je het sluit.
     
  2. Maak een afdruk in elk van de vier hoeken van je papier. Hiervoor hoef je enkel je papier 90° te draaien en een nieuwe afdruk te maken.
  3. Leg vervolgens de tweede stempel op één van je bedrukte hoeken. Door het mapje te sluiten en weer te openen hangt de stempel op de juiste plaats om alle volgende cupcakes van een papiertje te voorzien.
     
  4. Herhaal dit alles nog eens met de derde en laatste stempel om de sprinkles toe te voegen.

Uitgesneden figuren op de juiste plaats bestempelen

Ik ben een geweldig grote fan van stempels met bijbehorende snijmallen, zoals je die kan kopen van Lawn Fawn, Avery Elle, Mama Elephant ... Het is soms echter lastig om je stempel en de uitgesneden vorm exact uit te lijnen. Zeker als je snijmal niet perfect is. Met een stempelhulpje is dat echter geen probleem meer. Plus, je kan ook heel snel verschillende uitgesneden vormen van hun stempel voorzien. Zo maak je snel een voorraad uitgesneden figuurtjes die je enkel nog hoeft in te kleuren wanneer je ze nodig hebt.

  1. Kleef een post-it of kladpapiertje in je stempelmapje.
  2. Leg je stempel op het papiertje, sluit het mapje en open het weer. Maak op die manier een afdruk op je post-it. Je weet nu exact waar je stempel elke keer weer zal afgedrukt worden.
  3. Neem het overschot van één van je uitgesneden vormen (als die stevig is, kan je die bewaren voor later), en leg die zo over het gestempelde figuur zodat de afdruk mooi in het midden staat. Maak dan je "frame" vast met wat tape.
  4. Leg nu een uitgesneden vorm in het lege gat en maak je afdruk. Je neemt hierna de afdruk gemakkelijk weer uit het frame met behulp van een bolletje herbruikbare kneedlijm (van bijvoorbeeld Pritt).
     
  5. Maak van de gelegenheid gebruik om een voorraad figuren te stempelen. Wanneer je er dan eentje nodig hebt, hoef je die enkel nog maar in te kleuren en je bent klaar!

Een leuke aquarelachtergrond

Voor deze techniek heb je stempelinkt nodig die uitloopt wanneer hij in contact komt met water, zoals bijvoorbeeld Distress inkt.

  1. Stempel je wens een eerste keer in een wateroplosbare inkt.
  2. Gebruik een waterverstuiver (of een tandenborstel) om je papier van waterdruppeltjes te voorzien. Dep daarna het papier af (of laat het aan de lucht of met een heat tool drogen).
     
  3. Leg je papier terug op dezelfde plaats en stempel je wens nogmaals. Dit keer met een zwarte inkt.