Skip to content Skip to navigation

Verschillende soorten stempels

Er bestaan een aantal verschillende soorten stempels. De meest gekende zijn de rubberen stempels die op hout gemonteerd zijn. Ze zijn stevig, maar duur, je ziet moeilijk wat je precies aan het doen bent en ze nemen veel plaats in beslag. Gelukkig zijn er ook clear stamps: stempels uit een flexibel, transparant. materiaal dat kleeft op gladde oppervlakken.

Rubberen stempels op hout

Rubberen stempels op blokjes hout gemonteerd bestaan al minstens honderd jaar. Dit soort stempels zijn stevig en kan je goed vastnemen doordat ze bestaan uit rubber dat op een houten blokje kleeft. Nadelen van deze stempels zijn hun hoge kostprijs, ze nemen veel plaats in en je ziet moeilijk wat je precies op je papier aan het doen bent.

Clear stamps

Ondertussen zie je voornamelijk clear stamps in de winkels liggen. Dit zijn transparante, flexibele stempels die gemaakt zijn van silicone dat uit zichzelf blijft kleven op geladde oppervlakken. Je moet ze dus gebruiken in combinatie met een transparant blokje (uit acryl) of een glazen plaatje.

De grote voordelen van clear stamps zijn dat ze een pak goedkoper zijn, je ziet waar je stempelt door de transparantie en de weinige ruimte die ze innemen. Ik bewaar persoonlijk mijn clear stamps in ringmappen op transparanten.

Iets tussenin: cling stamps

De gulden middenweg tussen deze twee grote groepen stempels zijn cling stamps: rubberen stempels zonder houten blokje die je monteert zoals de clear stamps. Hier heb je het prijs- en plaatsvoordeel van de clear stamps, maar zie je net ietsje minder goed waar je stempelt. Zeker voor letters is dit absoluut geen aanrader.

Rubberen stempels zonder "houder"

Ik wist niet dat deze bestonden tot ik er (per ongeluk) zelf zo eentje kocht: rubberen stempels zonder hout of klevende zone om te gebruiken met acrylblokken. Je kan deze zelf monteren op een blok hout. Als je stempel redelijk groot is, is het misschien niet eens nodig om een blok hout o.i.d. te voorzien voor je stempel. Grote stempels kan je immers het gemakkelijkst ondersteboven gebruiken:

  1. Voorzie je stempel m.b.v. een brayer van inkt.
     
  2. Leg nu je goed stuk papier op de stempel, leg hier bovenop nog een blad papier en druk het geheel voorzichtig maar stevig aan. (Je kan eventueel met een brayer over het geheel gaan om overal wat druk gezet te hebben.)
     

Tips

  • Je stempels reinigen doe je het gemakkelijkste met vochtige babydoekjes.
  • Door het gebruik van permanente stempelinkten kunnen je stempels lichtjes verkleuren. Dit betekent echter niet dat ze deze kleur ook terug afgeven bij het stempelen. Je kan deze kleur van je stempels proberen halen met makeupremoverdoekjes.
  • Als je een clear stamp hebt die je niet helemaal aanstaat, kan je altijd je mes zetten in de stempel.
  • Door de flexibiliteit van clear stamps kan je ze lichtjes vervormen. Handig om randstempels te gebruiken in een boog, bijvoorbeeld.
  • Kuis je stempels zo snel mogelijk na gebruik af. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt.
  • Je kan je gestempelde afbeelding ook voorzien van een patroon, ook wel kissing genoemd. Dit doe je door een massieve stempel te nemen (een bol of iets anders met weinig detail) en deze te inkten. Vervolgens neem je een leuke patroonstempel of een kleinere stempel die je (herhaaldelijk) van inkt voorziet en op je eerste stempel weer afdrukt. Daarna plaats je de grote stempel op je blad. Deze techniek werkt uiteraard het beste met traagdrogende stempelinkt, zoals pigmentinkt of Luxury chalk inkt.