Skip to content Skip to navigation

Tip voor lastige snijmallen: foam

Soms heb ik wat last met het verwijderen van papier uit een snijmal. Je hebt vaak gaatjes in de mallen om het papier er uit te helpen, maar dan beschadig je soms het eindresultaat.

Tot ik besefte dat ik het antwoord al een tijdje voor me liggen had: foam!

Eén van mijn snijmallen heeft een laagje foam in de mal zelf zitten. Hierdoor duwt dat schuimlaagje je papier terug uit de metalen mal, en hoef je dus niet te prikken en prutsen.

Ik bedacht mezelf dat het mogelijk moest zijn dit toe te passen op mijn andere mallen. Ik had namelijk nog een paar foamvellen in mijn kast liggen en weet dat je deze ook met de machine kan snijden. En je raadt het nooit: het lukt wel degelijk. Hier is hoe je het doet:

  1. Snij met je snijmal in de foam. Je hebt nu de basis.
  2. Leg nu je foampje telkens tussen je snijmal en je blad papier. Wanneer je het geel uit de machine haalt, zal je vorm meteen uit de mal geduwd worden.
     
  3. Je kan ook de foampjes (een beetje) vastkleven in je mal met wat lijmroller. Een bijkomend voordeel van het gebruiken van de foam is dat het geheel niet zo gemakkelijk schuift. Je hoeft dus niets vast te maken met post-its.
     

Sommige snijmallen laten je toe na het snijden ook nog te embossen. Als je deze techniek met foam toepast, gaat dat uiteraard niet. Maar je kan natuurlijk de foam terug uit je mal halen en de mal met het papier (precies gepositioneerd) toch door je machine halen om het geheel te embossen.