Skip to content Skip to navigation

Soorten stempelinkt

Stempelinkt heb je in verschillende soorten met elk hun toepassingen en voor- en nadelen. Zorg dat je het verschil kent zodat je de juiste inkt kan kiezen. Een handig overzicht kan hierbij ook helpen.

Pigmentinkt

Pigment inkt

Pigmentinkt zoals ColorBox of Stardust is een goed dekkende, traag drogende inkt. Dat hij goed dekt, is handig om op donker papier te stempelen. Vooral metallic kleuren en wit geven een heel leuk effect op donker papier. Je hoeft ook minder aandacht te besteden aan de kleur van het papier waarop je stempelt. Een stempel in gele pigmentinkt zal altijd (redelijk) geel blijven, ook op bijvoorbeeld een paarse ondergrond.

De lange droogtijd maakt deze inkt ideaal om te gebruiken met embossingpoeder, maar maakt hem lastig om te gebruiken op gladde ondergronden. In dat laatste geval ga je de inkt moeten fixeren met een heat tool.

Voorbeelden van het stempelen met Color Box pigmentinkt:

  

Solvent inkt

Solvent inkt

Solvent inkt is een permanente niet-dekkende inkt die een heel korte droogtijd heeft. Hierdoor is deze inkt geschikt om te gebruiken op andere ondrgronden (glas, plastiek, hout ...) en glanzend papier en kan je hem perfect gebruiken in combinatie met waterverf of andere inkt zonder dat ze gaan uitlopen.

Hou er rekening mee dat deze inkt permanent is en dus ook op je stempels zal blijven zitten. Er zijn speciale producten te verkrijgen om deze inkt van je stempels te verwijderen. Want hoewel een verkleurde stempel nog wel goed stempelt, kan de verkleuring het voordeel van de transparantie bij clear stamps verminderen.

StazOn is een voorbeeld van solvent inkt.

Dye inkt

Dye inkt is een sneldrogende niet-dekkende inkt. Hiervoor is hij niet geschikt voor embossing en moet je meer aandacht besteden aan de kleur van de ondergrond waarop je stempelt. Een gele dye ink op paars papier zal dus een bruinachtig effect geven. Memento, Distress en Elegance zijn voorbeelden van dye inkt.

Voorbeelden van het stempelen met Memento dye inkt:

​  

Sommige dye inkt is inkt op waterbasis en zal een leuk effect geven wanneer deze gecombineerd wordt met water. Elegance inkt en Distress zijn hier voorbeelden van.

Chalk inkt

Chalk inkt is een goed dekkende inkt die, eens opgedroogd, een mat uitzicht heeft. Luxury is hier een voorbeeld van.

Voorbeelden van het stempelen met Luxury chalk inkt:

​  

Transparante inkt

Transparante inkt

Transparante inkt kan je gebruiken bij heat embossing om te vermijden dat er een kleur door je gesmolten embossingpoeder komt piepen.

Witte inkt

Pigment- en chalk inkten zijn uit zichtzelf goed dekkend. Hierin verschilt de witte inkt dus niet van de andere kleuren. In de niet-dekkende soorten inkt kan je per definitie geen witte inkt vinden. Dit zal dus altijd een ander type inkt zijn dat anders gaat werken dan de andere kleuren.

Formaten

De meeste stempelinkten ga je vinden in grote stempelkussens. Deze hebben een aangename grootte zodat je geen uren bezig hoeft te zijn met het aanbrengen van inkt op een stempel.

Er zijn ook kleinere formaten stempelkussens. Deze zijn dan weer ideaal om één stempel van meerdere kleuren te voorzien zonder al te veel geknoei. In pigmentinkten zijn de meest voorkomende de Cat Eyes van Color Box. Ook Memento heeft kleine versies van hun dye ink stempelkussens. Luxury, Stardust en Elegance zijn enkel verkrijgbaar in de kleine Water Drop stempelkussens.

De kleine stempelkussentjes zijn in verhouding uiteraard duurder dan de gewone groottes, maar je kan met minder geld een grotere collectie kleuren aankopen.

   

Tips

  • Bewaar je inkt indien mogelijk ondersteboven. Zo blijft de inkt aan het oppervlak van het stempelkussen.
  • Verwijder inkt van je stempels met ... babydoekjes! Ze zijn ideaal om je stempels snel weer schoon te krijgen en ze ruiken nog lekker ook! Voor een grondige kuisbeurt is een (oude) tandenborstel en wat zeep ideaal.
  • Maak voor jezelf een handig overzicht van alle inkten die je hebt. Zo vind je snel de juiste kleur terug.
     
  • Je kleine inkt opslaan kan gemakkelijk in bakjes die ik bij Action vond. Dit doosje heeft vier schuifjes en in elk schuifje passen exact vijf Water Drop stempelkussentjes (van het type Elegance, Luxury en Stardust). De dew drop kussentjes van Memento zijn jammer genoeg net een beetje groter. Hierdoor passen er maar vier stempelkussentjes in een schuifje. De overtollige ruimte kan je wel opvullen met bijvoorbeeld een Cat's Eye of een ander mini-stempelkussentje.
    Wat het extra leuk maakt: je kan de "verdiepingen" van elkaar halen. Zo maak je de bakjes net zo groot als ze moeten zijn. En het beste van al: één bakje met vier schuifjes kost amper 89 cent!