Skip to content Skip to navigation

Snijden in papier (met ponsen of de machine)

Ik gebruik al jaren ponsen om allerlei vormen uit papier te snijden. Je kan zowel met het originele papier als het uitgesneden figuurtje leuke dingen doen.

Maar ponsen hebben ook hun beperkingen; hoe groter, hoe duurder en je kan nooit erg ver van je bladrand ponsen. Snijden met de machine heeft dat soort problemen gelukkig niet.

Ponsen

Ponsen koop je in verschillende formaten. Je plaatst ze op de rand van je blad, zet er wat kracht op en hup: er werd een vormpje uit je papier gesneden.

Ponsen zijn in verhouding redelijk duur in aankoop, maar ze werken wel snel. Mijn pons om hoeken af te ronden zou ik niet meer kunnen missen. En ook een pons met een rond of vierkante vorm zorgt ervoor dat sommige kaarten sneller gemaakt worden dan wanneer je dat met de machine zou doen.
 

Snijmallen voor de machine

Om met je machine te snijden, heb je de snijmallen nodig. Deze vind je in allerlei vormen en formaten. Sommige snijmallen zijn voorzien om na het snijden ook nog te embossen.
   

Om met de Double Do te snijden, doe je het volgende:

  1. Leg je papier op de grijze plaat, leg daar bovenop de snijmal met het scherpe randje naar onder en bevestig dit met een post-it op je papier. Leg hier bovenop een blauwe plaat en haal het geheel door de machine. Het is normaal dat je op dit punt wat gekraak hoort.
  2. Door de kracht van de Double Do, werd de mal in je papier gedrukt. Je kan nu alle onderdelen terug uit elkaar halen.
  3. Sommige mallen zijn geschikt om na het snijden nog embossing toe te voegen aan je snijwerk. (Sommige snijmallen kunnen misschien onbedoeld ook een extra boordje embossing toevoegen.) Laat hiervoor alle elementen in elkaar zitten zoals ze in de vorige stap uit de machine zijn gekomen. Leg nu het het zwarte matje op een blauwe plaat en leg hier bovenop je papier met de snijmal nog op zijn plaats. Leg de mal opnieuw met het scherpe randje naar onder zodat dit in het zwarte matje geduwd wordt. Leg bovenop je papier (met snijmal en post-it) een tweede blauwe plaat en haal het geheel opnieuw door de machine.
     

Tips

  • In plaats van een extra geĆ«mbosst randje, kan je ook nog even met een (lak)stift of andere pen langs de binnenste of buitenste rand van je snijmal gaan.
  • Plaats je snijmal op de rand van de plank om randen van je papier af te ronden of af te snijden met een mal. (Door eerst markeringen te maken op je mal bepaal je sneller of alles recht ligt.)
     
  • Als je een setje concentrische mallen koopt, nummer ze dan. Zo weet je meteen of je nog een maatje kleiner/groter kan.