Skip to content Skip to navigation

Snel recht gevouwen kaarten met het scoring board

Ik kocht vroeger al mijn kaarten voorgevouwen bij Wibra, Zeeman, Action ... Op zich geen slechte deals, maar al te vaak zitten er scheef gevouwen kaarten tussen. En daar ben je uiteraard niks mee. De redding: het scoring board.

Een scoring board is een bord met groefjes waarmee je met behulp van een embossingpen of een speciaal plastieken "mesje" gemakkelijk een vouwlijn trekt op papier. Rillen, zoals dat dan heet. Pakketjes A5-papier kosten immers een pak minder dan voorgevouwen kaarten. En als je een scoring board gebruikt, ben je zeker dat de vouwlijn goed zit.

Het scoring board dat ik heb is er een kleintje van Martha Stewart, maar je vindt dit soort handige plankjes bij wel meerdere winkels. Je hebt ze in grote en kleine formaten en vaak vind je op de achterkant nog een andere functionaliteit, zoals een snijmat of extra groefjes om enveloppen te rillen.

Om een A5-papier te rillen leg om te beginnen je papier, met de mooie kant vanboven, goed in de hoek van het bordje. Hiervoor is het handig als je rilplank randjes heeft waartegen je het papier kan duwen.

Op mijn scoring board heb ik aangeduid waar ik precies moet zijn om een A5'je perfect in het midden te rillen. Ik verkies ook een embossingpen boven het meegeleverde plastieken "mesje" waarmee je de vouwlijnen moet maken.

Gebruik geen te fijne embossingpen, want dan bestaat de kans dat je door je papier gaat duwen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe breed de groeven in je bord zijn.

Zet je pen op de juiste plaats en trek ze naar beneden om zo een vouwlijn in je papier te maken.

Zet je embossingpen op de juiste plaats Trek met je pen een rillijn over de lengte van je papier

Druk daarna de vouw aan met het bijgeleverde plastieken mesje of een speciale vouwpen. Je kan dit natuurlijk ook gewoon met je nagel, een proper latje ... doen.

En daar heb je het: een perfect gevouwen kaart in een paar seconden.