Skip to content Skip to navigation

Shaduwen met inkt en een sponsje

Je kan je wensen of visuele accenten op een stukje uitgesneden papier zetten, maar soms mis je nog wat extra kleur. Een kadertje tekenen is niet altijd even gemakkelijk, en je moet nog een passende kleur hebben ook. De oplossing hier kan zijn om wat schaduw toe te voegen met een sponsje en wat inkt.

  1. Om te beginnen heb je eender welke stempelinkt nodig, een uitgesneden vorm papier, een sponsje (dit kan een goedkoop afwassponsje zijn waar je een stukje hebt afgesneden) en een niet-poreuze ondergrond zoals een transparant of een stuk glas.
  2. Je kan nu op meerdere manieren te werk gaan. De veiligste manier is om met je stempelkussen op je transparant te duwen zodat er een beetje inkt achterblijft. (Begin met weinig, je kan nog altijd toevoegen.) Dop je sponsje een paar keren in de vlek en maak op een andere plek op je transparant cirkelvormige bewegingen. Op die manier verspreid je de inkt over je transparant en je sponsje. Leg je uitgesneden figuur nu naast je nieuwe vlek en kom met je cirkelvormige bewegingen voorzichtig tegen je papier. Blijf cirkelvormige bewegingen maken tot je papier gekleurd genoeg is.
  3. Je kan zo veel of zo weinig schaduwen als je wil. Je kan dit uiteraard ook op een rechte rand doen om je kaart wat meer diepte te geven.

Tips

  • Je kan ook met meerdere kleuren werken.
     
  • Als je schaduwt met een watergebaseerde inkt, kan je wat spikkels water op je papier laten vallen. Dit geeft een leuk effect aan je eindresultaat.