Skip to content Skip to navigation

Plakmaterialen en hun toepassingen

Er zijn een heleboel manieren om twee dingen aan elkaar vast te maken: glue dots, foampjes, nietjes, lijmrollers ... Maar wat gebruik je nu het beste in welke situatie? En wat zijn de voor- en nadelen?

(Opgepast, dit is een lange pagina.)

Hieronder ga ik even alle soorten lijm- en plakmiddelen toelichten.

Wanneer ik vermeld waar deze producten te koop zijn, wil dat uiteraard niet zeggen dat ze nergens anders te vinden zijn. Ik vermeld er gewoon even bij waar ik mijn materialen gehaald heb (als ik het mij nog herinner). Dat wil ook niet per se zeggen dat deze materialen altijd in die winkels te vinden zijn.
Ik markeer ook elk item met een score van 0-5/5 om aan te duiden hoe graag/vaak ik het gebruik.

Moest je op zoek zijn naar iets specifieks, laat het mij weten. Dan kijk ik of je dat bij mij kan bestellen.

Omdat deze pagina wat langer is dan de andere pagina's, kan je met deze links sneller naar het juiste item springen:

Om papier vlak op papier te kleven (zonder dikte) is er:

Om papier op papier te kleven met wat dikte is er:

Om dingen zoals strikjes of knoopjes op papier te kleven zijn er:

Niet echt aan te raden tenzij voor decoratie:

Linten of dik papier op papier bevestigen kan je gemakkelijk met:

De boel wat verstevigen voor je je knutselwerkje op een kaart kleeft wordt gemakkelijker met:

Om tijdelijk te kleven:

Om knoopjes op hun plaats te houden

Fotolijm      

Te koop bij: Action
Voordelen: sterk, beetje beweegruimte
Nadelen: heeft een beetje droogtijd nodig, is soms wat knoeien, ruikt wat (hoeft geen nadeel te zijn)
Hoe gebruiken: breng de lijm aan op één van beide vlakken. Duw daarna de vlakken tegen elkaar en haal ze weer van elkaar. Laat de lijm lichtjes drogen (of blaas even) tot deze mat wordt, en duw de beide stukken weer tegen elkaar. Je hebt nog een beetje beweegruimte vooraleer het geheel stevig aan elkaar hangt.
 

Dubbelzijdige tape      

Te koop bij: Action in verschillende diktes
Voordelen: Geen droogtijd nodig, handig voor grote oppervlakken, kan door de snijmachine om zo grillige vormen klevend te maken, handig om lint te plakken, proper en snel grote oppervlakken lijmen. De meeste dubbelzijdige taps kan je ook afscheuren.
Nadelen: Duurt wat langer om toe te passen door het afprutsen van het laagje papier
Hoe gebruiken: Snij een stuk tape van de rol, kleef het op je papier, verwijder het extra laagje papier op de tape en plak je papier op je ander stuk papier.
Je kan dit materiaal ook door de machine halen. Om je uitgesneden vorm gemakkelijk klevend te maken, teken je eerst het spiegelbeeld af op de achterkant van je te snijden papier. Vul deze vorm grotendeels met de dubbelzijdige tape. Leg daarna je mal op de goede kant en probeer deze zo goed mogelijk binnen de beplakte zone te leggen. (Je papier met mal tegen het licht houden kan helpen.) Haal het geheel door de machine et voilà. Je uitgesneden vorm plakt, zonder knoeien.
 

Lijmstift      

Te koop bij: Action
Voordelen: Beetje beweegruimte
Nadelen: Je kan er niet precies mee werken, wordt snel een knoeiboel
Hoe gebruiken: Breng de lijmstift aan op je blad. Als hij nieuw is, kan je de rand van de stift gebruiken om preciezer tot op de rand van je blad te geraken. Eens je stift wat verder gevorderd is, kan dit jammer genoeg niet meer.

Glue pen      

Te koop bij: Webshops
Voordelen: Gemakkelijk om uitgesneden vormen en kleine dingetjes proper te lijmen
Nadelen: Droogt snel op, plakt niet superhard, droogt al deels wanneer je nog aan het lijmen bent
Hoe gebruiken: Deze glue pen heeft een vilten punt. Door deze punt eventjes in te duwen, loopt de lijm erin en kan je je papier aanstippen of "inkleuren" met lijm.

Lijmroller      

Te koop bij: Aldi (tijdelijke aanbiedingen) of Action
Voordelen: Gemakkelijk en snel in gebruik, handig om lint te kleven, werkt proper
Nadelen: (Al naar gelang de soort) plak niet superhard, het mechanisme kan soms tegenwerken (je lint kruipt scheef of rol niet goed op ...)
Hoe gebruiken: Zet je lijmroller op je blad papier en trek hiermee een rechte lijn. Je kan ook een lat gebruiken voor extra-rechte lijnen.

Fotoplakkers      

Te koop bij: Aldi (tijdelijke aanbiedingen), Action
Voordelen: Werkt proper
Nadelen: Kleeft niet altijd even sterk, is soms wat prutsen met de kleine stukjes papier die je er moet afpulken, niet handig voor grote oppervlakken, heeft een beetje een dikte
Hoe gebruiken: Neem één of meerdere vierkantjes van de rol klevertjes en hang die op de juiste plaatsen op je blad. Haal de stukjes papier van de achterkant er weer af.

Foam      

 

Te koop bij: Action, Wibra. Let op de verschillende diktes: 1, 2, 3 ... mm.
Voordelen: Geeft een leuk 3D-effect, proper in werken
Nadelen: Het afpulken van de stukjes papier kan soms wat tijdrovend zijn
Hoe gebruiken: Neem één of meerdere stukjes foam van het blad en plaats ze op de juiste plaatsen op je papier. Zorg dat ze wat verspreid zijn zodat er wat "stevigheid" in zit. Haal de stukjes papier van de achterkant er weer af.
 

3D-lijm      

Te koop bij: Action
Voordelen: Je bepaalt zelf de dikte van je geplak, handig om dingen vast te kleven die niet vlak zijn onderaan
Nadelen: Er is best wat kracht nodig om deze stevige lijm uit zijn tube te krijgen. De punt die er bij zit om preciezer te werken mist zijn doel wat, aangezien je hem niet goed kan afsluiten en de inhoud dus gewoon opdroogt. Kan voor wat geknoei zorgen als je te veel lijm gebruikt.
Hoe gebruiken: Knijp wat lijm uit de tube en breng dit hier en daar aan op je stuk papier. Duw nu dat stukje papier op je kaart. Goed laten drogen. Je kan ook werken met hulpstukken: zorg dat je twee latjes (in dit geval versneden oude visitekaartjes) en een acryl blokje (of iets anders recht) hebt. Leg je stukje papier op je kaart. Leg de twee latjes naast het stukje papier en druk met je acryl blokje het stuk papier naar beneden. Door de twee latjes zal de dikte overal gelijk zijn.
  

Glue dots      

 

Te koop bij: Action, Wibra
Voordelen: Handig om niet-papieren dingen te lijmen, zoals strikjes, knoopjes ... Heeft geen droogtijd nodig en is bijgevolg snel in gebruik. Plakt sterk
Nadelen: Plakt sterk en is dus moeilijk van hulpmiddelen (zoals een schaartje of een prikpen) te krijgen, heeft best wel wat dikte
Hoe gebruiken: Neem je strikje en duw dit tegen een glue dot die nog op het originele papier (rol of vlak) zit. Met wat geluk komt het lijmbolletje mee en kleef je het geheel zo op je kaart. Je kan ook andersom werken: knip je glue dot met papier en al uit je vel of van je rol (enkel als de lijmbolletjes aan de "binnenkant" van je rol zitten, uiteraard). Duw dit stukje papier met de glue dot tegen je kaart. Haal het papiertje weg zodat het lijmbolletje achterblijft. Kleef nu je strikje of ander decoratief item op je kaart.

Vloeibare lijm      

Te koop bij: Action ("tacky glue" voor papier en "cre-ation" voor stevigere dingen)
Voordelen: Precies werken, geschikt om uitgesneden vormen vast te plakken, fijne tip
Nadelen: Als er lijm onder je vorm uit komt, gaat die een beetje blinken. Probeer hem niet weg te vegen als hij nat is, want dat gaat een vuile veeg geven.
Hoe gebruiken: Breng wat lijm aan op je uitgesneden vorm en plaats die op je kaart. 

Nietjes      

Voordelen: Geen droogtijd nodig
Nadelen: Het moet van de eerste keer juist zitten. Nieten in het midden van je kaart is niet erg vanzelfsprekend.
Hoe gebruiken: Plak voor het gemak je lintje eerst vast met wat plakband. Schiet dan een nietje door het geheel. Wil je je nietjes kleuren, dan kan je dat met permanente markers (uiteraard voor het nieten).
   

Etiketten

Voordelen: Heb je negen kansen op de tien al in huis.
Hoe gebruiken: Kleef een etiket op de achterkant van minder goed kleefbare dingen, zoals touwtjes (bij spirelli, bijvoorbeeld) of linten, nietjes, aan elkaar gemaakte stukjes papier ...
  

Om tijdelijk te kleven

Je kan post-its gebruiken om je snijmallen vast te maken op je papier, iets af te schermen of op zijn plaats te houden bij het stempelen ... 

Als het iets steviger moet zijn, kan je altijd papiertape of Washi tape gebruiken. Omdat Washi tape niet meteen goedkoop is, is gewone papiertape ook een optie. Of zelfs gewone, transparante plakband. Heb je schrik dat je je papier gaat beschadigen omdat je tape te hard kleeft, plak hem dan een paar keren op je kledij. Zo komen er wat pluisjes op de tape en zal die minder sterk plakken. 

Touw, lint of garen

Knoopjes zijn het mooist als er iets van touw of lint door de gaatjes gaat. Dus waarom niet meteen je knoopje zo op je papier bevestigen?