
Heat embossing is eigenlijk meer stempelen dan embossing, maar het effect is een reliëf op je papier. Vandaar de naamgeving. Heat embossing bestaat erin poeder te strooien over natte inkt en dit te doen smelten met behulp van een heat tool.
Om te heat embossen heb je heel wat materiaal nodig; transparante of gekleurde pigmentinkt, een heat tool, embossingpoeder en uiteraard een stempel.
Embossingpoeder heb je in verschillende kleuren, transparant, met glitter ... Als je werkt met een gekleurd poeder, kan je gekleurde inkt gebruiken. Als alles goed gaat, wordt de inkt volledig bestopt met het poeder en ga je de kleur niet meer zien. Wil je zeker zijn van je resultaat, gebruik dan de combinaties gekleurde inkt met transparant of glitterpoeder of transparante inkt met een gekleurd poeder.
- Stempel je afbeelding met pigmentinkt op je papier. Dit moet pigmentinkt zijn omdat je inkt nat genoeg moet blijven tot het embossingpoeder gesmolten is. Je kan ook speciale transparante inkt gebruiken.
- Strooi embossingpoeder over je net gestempelde figuur.
- Geef een paar zachte tikjes tegen je papier om het overtollige poeder van je papier te laten vallen. Je kan ook een (verf)borsteltje gebruiken om verloren gelopen vlokjes poeder van je blad te halen.
- Smelt nu het poeder door het te verhitten met je heat tool. Doe dit aan de onderkant van je blad zodat je het poeder niet wegblaast. Ook beweeg je best met je tool zodat je je papier niet verbrandt. Je merkt dat het poeder smelt doordat het de korrels verdwijnen en er een glans in de plaats komt.
- Wacht een paar seconden tot het gesmolten materiaal weer afgekoeld en gehard is.
Tips
- Je kan je poeder bewaren in grotere potjes of doosjes en voorzien van een lepeltje. Dit vergemakkelijkt het bestrooien van je natte inkt doordat je je poeder niet terug in een klein potje moet proberen te krijgen.
- Gebruik zeker geen haardroger om te heat embossen. Haardrogers worden niet warm genoeg en blazen te hard, waardoor de kans groter is dat je je poeder gaat wegblazen.
- Ik heb thuis zelf een heel aantal poeders, maar eigenlijk zijn deze basics de belangrijkste: wit, transparant, glitters, zilver en goud. Verder kan je beter kiezen voor gekleurde inkt met transparant poeder. Zo bekom je een glossy effect en hoef je niet opzoek naar exact dezelfde tint poeder die bij de rest van je kaart past.