Skip to content Skip to navigation

Haal meer uit je stempels

Stempels koop je meestal samen als set of als een reeks bij elkaar passende letters. Maar laat je hierdoor niet beperken. Er zit namelijk meer in je stempels dan je denkt!

Ook als je een set koopt hoef je niet meteen weg te gooien wat je op het eerste zicht niet aanspreekt. Misschien valt er nog wat te redden.

Stempels mixen

Ik was al even op zoek naar stempels van kaarsjes, maar vond nooit de juiste. Nu bleek dat ik al die tijd al had waar ik naar op zoek was. Of toch ongeveer.

In mijn verzameling zitten heel wat lettersets. In sommige lettertypen zijn de letters afzonderlijk even goed te gebruiken voor andere doeleinden. Zo bleek dat de kleine letter L en de hoofdletter i samen twee verschillende groottes kaarsjes konden voorstellen.

Voor de vlammetjes was ik op zoek gegaan naar een komma, maar ik vond niets dat hiervoor kon dienen. Wel had ik een punt uit een ander lettertype gevonden dat de goede grootte had als basis van de vlametjes. Door deze te stempelen in dye inkt op waterbasis, kon ik met behulp van mijn waterpen gemakkelijk de bolletjes omtoveren tot vlammetjes. Et voilà: kaarsjes van ies, ellen en puntjes.

  

En hoe beter een voet onder een taart maken, dan het gebruiken van (de onderstel helft van) de letter X van één of andere leuke letterstempel?

Stempels versnijden

Ik kocht rond de kerstperiode een clear stamp set (een gans A5'je vol!) voor een euro. Te mooi om waar te zijn, dacht ik. En hetzelfde bleek waar. Sommige stempels waren niet egaal waardoor een stukken niet afgedrukt werden. Weggooien dan maar? Toch nog maar niet. Soms kunnen er immers nog stukken van een stempel gerecupereerd worden. Ik besloot het gewei van het hertje bij te houden.

 

Een andere stempel vond ik gewoon niet mooi. Ik heb nooit de associatie begrepen tussen kerstmis en klokken. Ik wist dan ook dat ik die stempel nooit zou gebruiken. Toch niet in zijn geheel. Snijden dan maar! Het voordeel van het overhouden van de kleine tekst, is dat ik hem wat breder of smaller kon maken, al naar gelang wat ik nodig had.

 

Soms kan je ook je clear stamps van elkaar snijden, om zo onderdelen in andere kleuren te kunnen stempelen. Zoals een hulstblaadje met zijn rode besjes. Heb je een stempel "Hoera een baby !!" maar horen die uitroeptekens er volgens jou niet bij? Snij ze er gewoon af!

Dus gooi niet te snel je lelijke, mislukte of minder favoriete stempels weg, maar kijk of je er niet nog wat anders mee kan doen.

Tags: