Skip to content Skip to navigation

Embossen met plastieken mallen en de machine

Vroeger embosste ik wel eens. Niet echt vaak, aangezien er veel moeite bij kwam kijken; met een embossingpen en een lichtbak moest je je papier manueel door de openingen van je mal duwen. Een tijdrovend werkje dat onmogelijk was op donker of dik papier.

Nu ik een machine heb emboss ik weer vaker. Hiermee kan je immers een stuk papier te embossen zonder al te veel moeite. En in combinatie met inkt wordt het embossen nog leuker.

Om te embossen met de machine heb je ook een plastieken embossing folder of mapje nodig. Deze koop je o.a. bij Boekenvoordeel.

Deze mapjes hebben aan één zijde een patroon dat verhoogd is. De andere kant heeft hetzelfde patroon, maar dan als uitsparing.
 

Deze laten een indruk achter in het papier. Beide kanten hebben wel iets, dus je kan nog kiezen aan welke kant je je papier gebruikt.

 

Stop je (niet te dun) papier tussen de mal. Leg deze sandwich tussen enerzijds een blauw plankje en anderzijds het groene matje met daarop het zwarte matje. Je volgorde is nu: groen / zwart / mapje met papier ertussen / blauw. Draai het geheel door de machine, et voilà!

Tips

  • Als je papier barst, kan het handig zijn om een extra vel of dikker papier te gebruiken.
  • Je resultaat van inkt voorzien, kan je na het embossen met een brayer. Als je je papier in de mal laat zitten, kan je het reliëf er niet per ongeluk weer uitduwen.
     

  • Voor een nog ander resultaat kan je je embossingmal zelf van inkt voorzien d.m.v. een brayer. Zo zal het stuk dat het laagste ligt de kleur krijgen.