Skip to content Skip to navigation

Alles wat je moet weten over alcoholinkt

Alcoholinkt is opnieuw aan een opmars bezig. In dit artikel wordt uitgelegd wat het is en hoe je het kan gebruiken in je projecten.

Wat is het?

Alcoholinkt is, zoals de naam al zegt, een inkt op alcoholbasis. Deze inkt droogt snel en is niet-dekkend. De inkt is beschikbaar in heel wat verschillende kleuren. Ranger (Adirondack) heeft een groot assortiment kleuren.

Naast de gewone, niet-dekkende kleuren heb je ook kleuren in het type van een zogenaamde "mixative". Dit zijn dekkende kleuren met een metallic finish. Deze flesjes moet je goed schudden voor gebruik.

Deze mixatives kunnen al snel je project overheersen, dus breng dit beetje bij beetje aan.

wat kan je er mee maken?

Alcoholinkt wordt het vaakst gebruikt om kleurrijke combinaties van inkt te gebruiken als achtergrond, om een tekst uit te snijden ...

Wat heb je nog nodig?

Papier

Alcoholinkt kan je niet op gewoon papier gebruiken. Voor de mooiste resultaten gebruik je YUPO papier. Dit is een synthetisch papier: iets tussen papier en plastiek in.

Dit papier vind je in wit (in dun en dik formaat) en halfdoorschijnend (translucent).

Bescherming van je werkvlak en handen

Werken met alcoholinkt loopt al snel (letterlijk) uit de hand. Hierdoor kan je best je werkvlak (met bijvoorbeeld een craft mat) en je handen (met plastieken handschoenen) beschermen.

Hou er rekening mee dat alcoholinkt je blending of craft mat kan verkleuren. Gebruik dus niet je beste witte mat.

De inkt aanbrengen

Je kan de inkt met druppels aanbrengen op je werkvlak, of je kan werken met een blending tool. Hiervoor heb je niet de typische foam blending tools nodig, maar de variant met viltjes.

Werk je liever met een ronde tool, dan kan je de viltjes bijknippen. Door hun textuur blijven ze zo op je blending tool hangen.

Blending solution of alcohol

Om je inkt beter te laten vloeien, kan je de speciale Blending Solution toevoegen. Deze zit in een handig flesje met fijne punt.

Deze blending solution kan je ook gebruiken in de lege pen. Zo kan je nog preciezer werken met je blending solution.

  

Alcohol (isopropanol)

Naast de echte blendingsolution kan je ook werken met gewone alcohol. Dit geeft een gelijkaardig effect.

Deze alcohol kan je aanbrengen met een penseel of in een sprayflesje/mister. Let op! Doe geen blending solution in een sprayflesje aangezien er dan schadelijke stoffen vrijkomen.

Een rietje

Je kan met een rietje gemakkelijk nauwkeurig inkt over je blad blazen. Hierdoor gaat de inkt meer bewegen en heb je iets meer controle.

Een schoteltje met water

Met een schoteltje met water kan je leuke marbling technieken toepassen op je YUPO papier.

Je papier bewerken met de LIFT inkt

De LIFT inkt werd speciaal ontwikkeld om er voor te zorgen dat je met een stempel of blending tool alcoholinkt weer van je YUPO papier kan "liften" of opheffen als het ware.

Je kan dit met een blending tool doen, door een stencil. Gebruik hiervoor een blending tool met een foampje en het LIFT navulflesje (om te vermijden dat je inktkussen vuil wordt van de verwijderde inkt).

Daarnaast kan je dit ook doen met een stempel. Het extra leuke hieraan is dat je nadien je stempel (waar nu de inkt op hangt) kan afdrukken op een poreuze ondergrond (zoals gewoon papier) om zo de inkt te transferen.

 

Inspiratie

Bekijk zeker volgende filmpjes ter inspiratie. YouTube staat vol met instructievideo's met verschillende technieken voor het maken van kaarten met alcoholinkt, dus kijk zeker ook eens rond.