Skip to content Skip to navigation

Kleuren met copic markers

Er zijn heel wat leuke stempels die wat inkleuring vragen. De stiften van Copic zijn hier heel goed voor geschikt. Hun unieke eigenschap is dat de kleuren met elkaar vermengbaar zijn. Zo creëer je gemakkelijk wat diepte in je gekleurde afbeelding.

Copic markers kan je in verschillende uitvoeringen kopen. De verschillende uitvoeringen verschillen onderling in prijs, type uiteinde en beschikbaar aantal kleuren. Ik heb, wegens de aankoopprijs, enkel de Copic Ciao stiften. (De laagste prijs die ik op het internet heb gevonden was € 3,50 per Ciao stift.) Deze zijn iets kleiner dan de gewone Copic Sketch (die € 5,65 per stuk kost) en zijn in 180 kleuren beschikbaar. Meer info over de andere varianten vind je op de website van Copic.

De stiften

Copic Ciao markers hebben twee uiteinden; een platte (zoals een markeerstift) en een zachtere punt. De platte, grotere kant kan je gemakkelijk gebruiken voor grotere oppervlakken. De zachtere punt werkt iets fijner en kan je gemakkelijker gebruiken om kleuren in elkaar te laten overlopen.

copic ciao punt uiteinde

De inkt

Copic markers bevatten een inkt op alcoholbasis. De inkt van de stiften kan met elkaar vermengd worden, waardoor een leuk schaduweffect of wat diepte kan gemaakt worden. De kleuren zijn ook geweldig mooi. Het codesysteem duidt (in theorie) aan hoe een kleur er (ongeveer) zal uit zien. Ik heb echter ondervonden dat die logica (naar mijn mening) niet altijd klopt. Ook lijken sommige van de 180 kleuren jammer genoeg hard op elkaar. Probeer dus voor je deze markers koopt een goede indicatie te krijgen van hoe ze er uit zien.

Ik heb voor mezelf een overzicht gemaakt van de kleuren die ik momenteel heb, net zoals ik ook voor mijn stempelinkt zo'n overzicht heb. Zo'n kleurenkaart kan je echt helpen wanneer je met je stiften gaat werken. Hieronder vind je mijn kleurenkaarten. (Hou er rekening mee dat dit foto's zijn en dat geen twee beeldschermen kleuren op dezelfde manier weergeven. Dit is echter wel een goede indicatie dat bijvoorbeeld YR04 en YR16 zo hard op elkaar lijken dat je ze zeker niet allebei nodig hebt.)

copic color chart blauw copic color chart groen copic color chart oranje copic color chart paars

Ook is er de marker 00. Die is wit en werkt zoals een "tintenkiller" die we op school konden gebruiken om de inkt terug (bijna) weg te halen. Dit is handig wanneer je buiten de lijntjes hebt gekleurd of om een bepaald stukje terug wat lichter te maken, zoals bijvoorbeeld een lichter stukje op een ballon.

Wanneer je een stempel wil inkleuren, kan je die niet met eender welke inkt stempelen. Een inkt die goed geschikt is om mee te stempelen en daarna in te kleuren met Copic is Memento Tuxedo Black.

Het papier

Om het maximum uit deze stiften te halen, moet je je papier kunnen verzadigen met inkt. Zodanig zelfs dat het er aan de achterkant doorschijnt. Om te vermijden dat je je papier kapotkleurt, heb je uiteraard stevig papier nodig. Ik gebruik hiervoor papier van Clairefontaine van 300g. Voor een pak van 125 A4'tjes betaal je nog geen € 20. Dit papier gaat nog door de snijmachine en is dus ideaal om te kleuren met copic.

Eens je inkt droog is, krijgt deze een heel lichtjes gespikkeld effect. Aangezien dit papier het enige is dat ik al heb gebruikt met mijn markers, weet ik niet of dit bij andere papiersoorten ook zo is.

copic spikkels papier clairefontaine

Hoe kleuren met kleurverlopen

  1. Kleur eerst de oppervlakte in met de lichtste kleur (hier YR16). Zorg dat je papier voldoende verzadigd is. Dit merk je doordat het gekleurde vlak mooi egaal is. Dat de kleur er aan de achterkant van je papier doorkomt is geen enkel probleem. Dit is juist een extra indicatie dat je papier verzadigd is en dat je de inkt gaat kunnen laten overlopen.
    copic coloring basis copic coloring basis achterkant
  2. Maak met je donkere kleur (hier YR68) korte veeg-bewegingen met je fijne punt van aan de rand richting het middelpunt van je vlak.
  3. Neem opnieuw de lichte kleur en kleur met cirkelvormige bewegingen over de plek waar de twee kleuren elkaar raken. Doe dit tot de kleuren voldoende vermengd zijn en je geen duidelijke randen meer ziet in je vlak.
    copic coloring basis

Voorbeelden

Ik heb mijn stiften nog niet zo lang en moet zelf ook nog wat oefenen op het kiezen van de juiste kleuren. Om wat inspiratie op te doen kan je altijd eens zoeken op YouTube naar filmpjes van mensen die met Copic leuke tekeningen inkleuren.

Hieronder vind je alvast een aantal voorbeelden waarbij er werd gekleurd met Copic markers.

copic voorbeeld copic voorbeeld copic voorbeeld copic voorbeeld